© 2015 - 2025. Her zaman ücretsiz ve erişilebilir bilgi.

  1. Homepage
  2. Türkçe Dersi
  3. Biyografi Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Biyografi Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

EBB EBB -

- 3 dk okuma süresi
50 0

Bir yazar olmayı planlıyor olabilirsiniz ya da herhangi bir kişi hakkında yazmanız gereken bir ödeviniz olabilir; her iki durumda da biyografi yazmak özel bir ilgi ve incelik gerektirir. Biyografi, ünlü bir kişinin hayat hikayesini anlattığınız bir düzyazı türüdür.

Biyografi yazarken, okuyucu gözünde ilgi çekici bir şeyler yazdığınızdan emin olmalısınız. Kısa biyografiler, birinin hayatı hakkında temel ve önemli bilgileri içerir. Daha uzun biyografiler de temel bilgileri içermekle beraber, kısa olanlara göre çok daha ayrıntılıdır, aynı zamanda iyi bir hikaye anlatırlar. Peki, biyografi yazmak için nasıl bir yol haritası çizmek gerekir?

Konu Seçimi ve Bilgi Toplama

İlk olarak kimin hakkında yazacağınıza karar vermelisiniz. Bu kişinin biyografi yazmak için doğru kişi olduğuna karar verdikten sonra, bu kişinin hayatının temel gerçeklerini öğrenmelisiniz. Ansiklopedik bilgilerden yardım almalısınız; internet her ne kadar büyük bir bilgi denizi olsa da, yanlış bilgiler de içerebildiğini unutmayın. Topladığınız bilgilerin gerçek olduğundan emin olmalısınız. Bilgi toplarken, bu kişi hakkında bilmek istediğiniz başka şeyleri ve hayatın hangi bölümlerinde en çok yazmak istediğini düşünün. Bu kişiyi ilginç ve özel yapan yönleri belirleyin. Ayrıntılı bir biyografi yazacaksanız, kişi hakkında yazılmış ve o kişiyle ilgili her bilgiyi bulun.

Biyografi Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Biyografiler, kronolojik sıralamayla yazılır. Yaşanan önemli olayları zaman çizelgesine göre planlayın.
  • Flashback’ler kullanın. O kişi hakkında güncel bir durumu açıklarken, o kişinin hayatında daha eski bir noktaya gidin ve örneğinizi verin. Bu, güncel şeylerin nedenini açıklamak için çok işinize yarayacak.
  • Açık ve sade bir dil kullanın. Kişisel yorumlardan kaçının.
  • Biyografiniz bir yerde yayınlanacaksa, biyografisini yazdığınız kişinin iznini alın.
  • Olaylar ve başarıları birbirine bağlayın. Bu, biyografinin okuyucu gözünde daha ilgi çekici olmasını sağlayacak.
  • Birden fazla taslak hazırlayın. İlk taslağı hazırladıktan sonra bir süre mola verin. Bu birkaç saat ya da bir gün olabilir. Daha sonra yeni bir taslak daha hazırlayın ve ardından biyografi yazmak için hazırladığınız tüm taslaklardan yardım alın. Artık yazmaya başlayabilirsiniz…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir