Dünyada teknolojinin ilerlemesi, elektronik aletlerin gelişmesi kısacası bilginin çoğalması, her şeyi değiştirip dönüştürdüğü gibi oyuncakları da etkiledi. Bazen dedelerimizden ninelerimizden duyarız. Kendi zamanlarında etrafta buldukları işe yaramaz birçok eşyadan nasıl oyuncak yaptıklarını.
Bezlerden, yırtık kumaşlardan, kırık dökük tahtalardan… şimdiyle kıyaslayacak olurlarsa o zamanlar, o eski oyuncaklardan bile bizim şimdiki fiyakalı oyuncaklarımızdan aldıkları keyfin çok daha fazla olduğunu söylerler hep. Çünkü onların kendi oyuncaklarını yapmak için kocaman bir emekleri, uğraşları vardı.
Biz çok fazla tüketim toplumu olduğumuz için hazır olan oyuncağı bile koruyup kollayamaz, alındıktan birkaç saat sonra kırıp yenisini almayı tercih ederiz. O oyuncağın bize gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini bilmiyoruz. Haliyle verilen bir emek de olmayınca, kıymet bilmiyoruz.
Sanayinin ilerlemesi de oyuncakta çeşitliliğini arttırdı. Bu çeşitlilik beraberinde, sağlıksız ve kalitesiz oyuncak algısını ilerletti. Aldığımız nefesin bile sağlığımızı olumsuz etkileyebileceği bu zamanlarda, çocuklarımızı yeninin kalitesizliğinden olabildiğince uzak tutalım. Kendi oyuncaklarını geliştirip oynayabilecekleri ortamlar sunalım.
akşama kadar boşuna beklettin. sağol..
Eklenmiştir. Beklettiğim için üzgünüm, umarım faydalı olur. İyi çalışmalar Emrah Hoca’m.
Hızır gibi yetiştiniz, çok teşekkürler. Allah sizden razı olsun.
emeğinizden sebep teşekkür ederiz.