© 2024. Tüm haklarını sakladık :)

  1. Homepage
  2. Araştırma
  3. Geleneksel Seyirlik Oyunlarımız Hangileridir?

Geleneksel Seyirlik Oyunlarımız Hangileridir?

MUSTAFA KARAGÖL MUSTAFA KARAGÖL -

- 2 dk okuma süresi
2 0
Geleneksel Seyirlik Oyunlarımız Nelerdir?

Geleneksel seyirlik oyunlarımıza değinirsek; meddah, orta oyunu, Karagöz ile Hacivat, kukla, köy seyirlik oyunları ilk aklımıza gelenleri olur. Meddah, yapılacak alanda bir yüksek yere çıkarak, hoş öyküler ve çeşitli taklitler yaparak halkı eğlendirir. Günümüzde meddahlığın son temsilcilerinden bir olan Erol Günaydın’ı altı sene önce kaybettik.

Orta oyunu; yazları daha çok meydanlarda, kışları ise oda denilen kapalı alanlarda ortaya konulmaktadır. Tiyatronun ilkel bir şekli de diyebiliriz. Amacı sanattan çok toplumsal bir eğlenci aracı olarak görülmektir. Kavuklu ile Pişekar, orta oyununun en önemli ve bilinen oyunudur.

Günümüzde en çok ve en geniş kitleye hitap eden olarak geleneksel seyirlik oyunu Karagöz ile Hacivat olarak bilinmektedir. Bu oyunda toplumdaki insanları temsil eden bazı karakterler de mevcuttur. Bebe Ruhi, ”r” harflerini söyleyemeyen oyunun en komik tiplemelerinden biri olarak bilinmektedir. Tuzsuz Deli Bekir ise, kabadayılıkla mahallesini yönetmeye çalışan bir tipleme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kukla ile de çeşitli kukla gösterileri aklımıza gelmektedir. Geleneksel seyirlik oyunları arasında en eskisi diyebileceğimiz seyirlik oyundur. Orta Asya’dan topraklarımıza geldiği düşünülmektedir. Önemini uzun bir süre önce kaybettiğini söyleyebiliriz.Daha detaylı bilgiye kaynak dosyamızdan ulaşmak için indirmeniz yeterli olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir