© 2015 - 2025. Her zaman ücretsiz ve erişilebilir bilgi.

  1. Homepage
  2. 7.Sınıf Türkçe
  3. 7.Sınıf Özgün Yay. ”İstiklâl Marşı’nın Kabulü” Günlük Planı

7.Sınıf Özgün Yay. ”İstiklâl Marşı’nın Kabulü” Günlük Planı

MUSTAFA KARAGÖL MUSTAFA KARAGÖL -

- 2 dk okuma süresi
60 0
İstiklâl Marşı'nın Kabulü

Bağımsızlığına kavuşmuş her ülkenin millî marşı bulunmaktadır. Bağımsız bir egemenliğin sembolü olan İstiklâl Marşı da bizim millî marşımızdır. Dünya üzerinde çok az sayıda devletin marşlarında ”dik durmak, korkmamak ve şehitlik” gibi sözcükler geçmektedir. Türkiye devletinin bu günlere ulaşmasında aşılan yollar çok zor şartlar aşılabilmiştir. Bağımsızlık, kendi kendine yetebilme gibi kavramlar Türk milleti için en önemli değerlerden ve kültürden biri olmuştur.

Kurtuluş Savaşı mutlak başarı ile sonuçlanınca, yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti devletinin marşa ihtiyacı hasıl olmuştur. Millî marş için açılacak yarışmayı o zamanın Milli Eğitim Bakanlığı denilebilecek Maarif Vekâleti başlatmıştır. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, yarışmaya katılan 724 eserden bir sonuç çıkmayınca eserlerin arasında Mehmet Akif’i görmediğini fark eder.

Mehmet Akif, ödül konulan yarışmaya girmek istememiştir. Hamdullah Suphi Bey’in ısrarlarına dayanamayan Mehmet Akif, asla unutulmayacak o şaheseri (İstiklal Marşı) ortaya koymuştur. Mecliste defalarca okunmuş ve ayakta alkışlanmıştır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir