Birçok öğrenci, ders çalışırken okul ve dershanelerde mevcut olan çalışma saatlerini baz alarak evde o zaman dilimlerini uygulamaya çalışırlar. Yani, 40 dakika veya 45 dakika boyunca ders çalışıp 10 dakikalık bir mola ardından tekrar ders çalışmaya dönme yöntemi uyguluyorlar. Tabii bu yöntem belli sayıda öğrenci de başarılı bir sonuç verirken, bir o kadar öğrencide olumlu sonuç vermiyor. İşte bu durumdan müzdarip olan, Francesco Cirillo 1980’li yıllarda çalışmadan verim alabilmek için bir yöntem keşfetti. Bu yönteme ise Pomodoro Tekniği adını verdi.
Pomodoro Tekniği Nedir?
Pomodoro Tekniği, kısa süreli çalışma seansları ile beraber kısa süreli mola periyotlarının arka arkaya dizilerek çalışılması yöntemine denir. Pomodoro Tekniğinde bir Pomodoro periyotu 30 dakikadan oluşur. Bunun 25 dakikası ders çalışmak, 5 dakikası mola ile geçer. 4 Pomodoro Periyotu tamamlamış kişi 100 dakika ders çalışırken 20 dakika mola yapmış olur. Yapılan araştırmalar da okullarda ve dershanelerde mevcut ders çalışma ve mola süresinden daha etkili olduğunu göstermiştir.
Pomodoro Tekniği İle Alakalı Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nedir?
Eğer pomodoro tekniği ile ders çalışmaya karar verdiyseniz, gün içerisinde 8 ile 16 pomodoro periyotu çok uygun ve verimli bir ders çalışma ortamı sağlayacaktır. Tabii bu periyotları yaparken, çalışmaya başlamadan önce ders çalışma esnasında ve mola sürenizde ne yapacağınızı planlayın. Böylece ne zaman, nerede, ne yapacağınızı biliyor olacaksınız. Yirmi beş dakikalık ders çalışma sürecinde dikkatinizi dağıtacak her şeyden kesinlikle kaçınn.
Aynı şekilde mola süreniz içerisinde molayı nasıl değerlendireceğinizi iyi ölçün. Molalarınızda, Facebook, ve Twitter gibi keyif verici sosyal ağlardan uzak durun. Beş dakikalık molanız elli beş dakikalık bir mola olabilir. O zaman bu tekniğin verimini pek alamazsınız. Bu yüzden mola sürenizde camdan dışarı bakmak, lavabo ihtiyacınızı getirmek, ya da evin içerisinde volta atmak gibi uğraşlarla uğraşın. Böylece dersin ağırlığını ve odak noktanızı başka yöne kaydırmış olursunuz. Keyif verici uygulamalar olmadığı için de derse geri dönüşünüz daha kolay olacaktır.