Günlük rutinimizde sıfatlara sıklıkla yer veririz. Anlatmak istediğimiz bir kavramı, durumu, işi veya bir insanı sıfatlarla daha iyi anlatabiliriz. Sıfatları kısacası; kullandığımız isimleri durum, sayılar olarak, renk, şekil vb. daha belirgin ifade etmek kullanmaktayız. Niteleme sıfatları ve belirtme sıfatları olmak üzere iki alt başlığa ayrılmaktadır.
Sıfatları nasıl bulabiliriz?
1-Niteleme sıfatlarını isme soracağımız “nasıl?” sorusuyla kolayca bulabiliriz.
Örnek: “Çalışkan çocuk bu sene okulu dereceyle bitirdi.” cümlesinde isim olan çocuk sözcüğüne “nasıl?” sorusunu sorduğumuzda “çalışkan” cevabını almaktayız. İsmin özelliğini belirttiğinden bu sözcüğe sıfat diyebiliriz.
2-Belirtme sıfatlarının soruları daha farklıdır.
a) İsimlerin önüne gelerek işaret eden sıfatları “hangi?” sorusuyla kolayca bulabiliriz.
Örnek: “Bu evi sana aldım.” cümlesindeki işaret sıfatını “hangi?” sorusu sorduğumuz “bu” olduğunu kolayca ortaya çıkarabiliriz.
b) Sayı sıfatlarını dört alt başlığa ayırabiliriz. Bunlar: Üleştirme(kaçar?), asıl sayı sıfatı(kaç?), sıra sayı sıfatı(kaçıncı?), kesir sayı sıfatı (kaçta kaç?) olarak tanımlayabilir ve parantez içinde belirttiğim sorularla bunları kolayca bulabilirsiniz.
c) Kesinlik belirtisi olmayan, net ve tam olarak belirtilmeyen sözcüklere de “belgisiz sıfat” denir. “ hiçbir, çoğu, bazı, tüm, bir, birkaç, birçok, kimi, bütün, başka, birtakım, her, herhangi” gibi sözcükleri sayabiliriz.