Cümlenin nasıl oluştuğunu ve cümle adını aldığına dair daha önceki konularımızda bilgiler vermiştim.Harf ve sözcükler oluşturur demiştim. Cümleyi tanımladıktan sonra çeşitlerinden de bahsetmeye ve bu konu hakkında da bir yeterlilik testi çözmenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Cümlenin çeşitlerini dört ayrı gruba ayırabiliriz; Yüklemin türüne, yüklemin yerine, anlamlarına ve yapılarına göre. Yüklemin türünden kasıt fiil veya isim olup olmadığıdır. Fiil kökenli bir yargı bildiriyorsa fiil, isim kökenli ise isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır.
Yüklemin konumu da bize devrik, eksiltili veya kurallı bir cümle olup olmadığı hakkında bilgi vermektedir. Yargı cümlenin sonunda ise kurallı, sonunda değilse devrik cümle olarak adlandırılır. Yargı cümle içinde verilmemiş okuyucuya bırakılmışsa eksiltili cümle olarak isimlendirilir.
Herhangi bir yargının yapıldığı ile ilgili bilgi veren cümleler olumlu cümle, o yargının olmadığı veya gerçekleşmediği hakkında bilgi veren cümleler olumsuz cümle olarak bilinmelidir. Soru ve ünlem cümlesindeki noktalama işareti veya cümle duygusundan çıkarılan bir anlamdır.
Tek bir yükleme sahip olan cümle basit, eylemsi barındıran birleşik, birden fazla yüklemi olan sıralı, bağlaçlar ile birbirlerine bağlı olan cümlelere de bağlı cümle ismi verilmektedir. Bu özet niteliğinde olan yazımızı testi çözmeden önce okumanızda fayda görmekteyiz. Hepinize başarılar diliyorum.