Yansıma Sözcük Nasıl Oluşur?
Yansıma sözcüklerin günlük hayatımızda sıklıkla duymakta ve kendi hayatımızda kullanmaktayız. Peki, yansıma sözcükler nasıl oluşur? Yansıma sözcükler, günlük hayattan insanoğlunun doğadaki sesleri taklit olarak alması veya doğanın kendisinden esinlenerek ortaya koyduğu bir sözcüktür.
Yansıma kelime olarak da bilinen doğadaki ses taklidi veya doğadan alınan seslerin bir başka konumdan “Yansıma Örnekleri” konusunda 30 tane yansıma içeren sözcüğün olduğu cümleler ile örneklendirmiştim. Yansıma sözcükleri birçok yazımızda, konuşmamızda belli bir durumu ifade etmek, daha anlamlı hale getirerek aktarmak için kullanmaktayız.
Yansıma Sözcük (Yansıma Kelime) Örnekleri
“Pat” sözcüğü kapının ani bir şekilde kapanmasıyla duyarız. İşte bu duyduğumuz sesi yansıma sözcük olarak kullanırız. “Kapı pat diye kapandı.” cümlesinde de yansıma olan “pat” sözcüğünü kullandık.
Örnekler:
→ Kendi aralarında fısıldaşarak gülüyorlardı.
→ Kapı gıcırtasına oynayan bir çocuktu.
→ Babamın arabası çok gürültülü çalışıyordu.
→ Havuza doğru akan gürül gürül şebeke suyunu bekliyorduk.
Daha fazla yansıma sözcük içeren cümle örneği için tıklayın!
Not: Görme ile ilgili sözcükler yansıma sözcük olarak kabul görmez. Duyma ile ilgili oluşumlar(seslerin taklidi)yansıma sözcüklerdir.
→ Efil efil esen rüzgar bedenimi okşuyordu.
Not: Mecaz anlamlı yansıma sözcükler yoktur. Gerçek anlamdan uzaklaştığında yansıma özelliği gider.
Not: Cümle içerisinde sıfat,zarf,işim vb. görevlerde kullanılabilmektedir.
Aklınıza takılan sorular için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Memnuniyetle cevaplandırmaya çalışacağımı bilmenizi isterim. İyi çalışmalar!
Çıngırak yansıma bir sözcük müdür?
Evet, çıngırak sözcüğü “çın” sesinden yansımıştır.