© 2015 - 2025. Her zaman ücretsiz ve erişilebilir bilgi.

  1. Homepage
  2. Araştırma
  3. Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir?

Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir?

MUSTAFA KARAGÖL MUSTAFA KARAGÖL -

- 6 dk okuma süresi
34 0
Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir?

Bilgisayar,tablet ,telefon kısacası teknolojinin ciddi anlamda hayatımıza girmesiyle beraber çocukların fiziksel aktiviteler yerine bu materyallere yönelmesiyle birlikte,çocuklar psikomotor becerileri üzerinde çok fazla gelişim sağlayabilecekleri bu tarz oyunlardan uzak kalmaya, bu oyunlar da unutulmaya başlandı.

Beden gücünün kullanıldığı bu oyunlar sürekli, öğretmenler ve uzmanlar tarafından ebeveynlere tavsiye edilmektedir. Çocukların çok yönlü gelişmesini sağlayan bu oyunlar, bu çağda en fazla oyun yoluyla hayatı öğrenen çocukların eğlenerek, oynayarak ve yaşayarak öğrenmeleri üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Hadi gelin hep birlikte bu unutulmaya yüz tutmuş oyunlara tekrar bakalım:

1-Çatlak patlak

Bu oyun daha çok kura niteliği taşır ve herhangi bir kişi sınırlaması yoktur. Yeni oynanacak bir oyunda ilk kimin başlayacağını belirlemek için bir tekerleme eşliğinde yapılır. En son kimin eline vurulursa o kişi ilk başlayacak kişi olur. Söylenen tekerleme şu şekildedir:

“Çatlak patlak,

yusyuvarlak,

kremalı börek,

sütlü çörek,

çek dostum çek,

arabanı yoldan çek,

çek amca çek,

burnun kanca,

al sana bir bulmaca,

bulmaca kaç parça,

veriyorum 5 parça,

1, 2, 3, 4, 5”

2-Birdirbir

Bu oyunda herhangi bir kişi sınırlaması yoktur. İlk olarak bir ebe seçilir. Diğer kalanlar birkaç adım geride dururlar. Ebe ellerini dizlerine koyarak öne doğru eğilir. İkinci sıradaki ebenin üzerinden ellerini sırtına bastırıp bacaklarını açarak  atlar ve onun önüne geçerek o da eğilir. Bu şekilde, biri düşüp yeni ebe oluncaya kadar devam eder. Kişi sayısı arttıkça zorlaşan ve eğlenceli olan bir oyundur.

3-Deve Cüce Oyunu

Bu oyunda herhangi bir kişi sınırlaması yoktur. Ancak kişi sayısı arttıkça eğlenceli olur. Bir kişi ebe seçilir ve kalanları gözler. Deve deyince ayağa kalkılır, cüce deyince oturulur. Ebe, bunları hızlı ve karışık bir şekilde söyler. Ebenin söylediklerine uygun hareket edemeyenler oyundan çıkar. Bir kişi kalana kadar oyun devam eder.

4-Saklambaç

Bu oyunda herhangi bir kşi sınırlaması yoktur. En az 3 kişil bir oyuncu kadrosu oyunun oynanması için yeterlidir. Bu kişiler arasında biri ebe seçilir. Bir ağaç veya duvar dibine geçerek gözlerini genellikle kollarıyla kapatır. Yüksek sesle saymaya başlar ve gözlerini açmadan önce önüm arkam sağım solum sobe diyerek gözlerini açacağının haberinin vermiş olur.

O sırada diğerleri buldukları gizli yerlere saklanırlar ve ebenin onları bulmalarını beklerler. Ebe buluncaya kadar sessize yerlerinde beklerler. Ebenin gördüğü kişinin adını yüksek sesle söylemesi gerekir. Çünkü ebenin bir diğer yapması gereken şey gördüğü kişi doğru tahmin etmektir. Bu şekilde herkesi bulana kadar oyun devam eder. En son bulunan kişi ebe olur.

5-Sek Sek

Sek sek oyunu bir dikkat, algı ve denge oyunudur. Herhangi bir kişi sınırlaması olmamakla birlikte 3-5 arası kişi idealdir. Bu oyun için bir taş seçilir. Seçilecek taşın yassı ve küçük olması daha çok tercih edilmelidir. Aksi takdirde taşın ilerletilmesinde zorluklar yaşanabilir.

Yere üç tane kare çizilir. Oyunu ilk oynayacak kişi taşı ilk kareye atar. Daha sonra ayağıyla bir seferde ikinci ve üçüncü karelere sokar. Taşı aynı şekilde geriye dönüp karelerden çıkararak oyunu bitirir. Bu sırada dengesini kaybedip düşerse oyunu bozmuş olur. Bu şekilde sırayla diğer oyuncularda oynar. Sek sek oyunun birkaç tane farklı versiyonu vardır. Bu da bunlardan sadece biridir.

6- Bom

Bu oyunda herhangi bir kişi sınırlaması olmamakla birlikte en az 3 kişiyle oynanır. Bom oyununun oynanabilmesi için çocukların çarpım tablosunu bilmeleri gerekir. Sırayla birinci çocuk 1 sayısını söyler. İkinci çocuk 2 sayısını ve üçüncü çocuk 3 sayısını söyler. Tekrar başa döner birinci çocuk 4 sayısından devam eder. 5’e gelince bom denir. Her 5 ve 5’in katında bom denir. Karıştıran çocuk yanmış olur. Oyun hız ve dikkat isteyen çocukların bilişsel gelişimini çok fazla destekleyen bir oyundur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir