© 2015 - 2025. Her zaman ücretsiz ve erişilebilir bilgi.

  1. Homepage
  2. Okuduklarım
  3. Satranç İnceleme ve Yorumlama

Satranç İnceleme ve Yorumlama

MUSTAFA KARAGÖL MUSTAFA KARAGÖL -

- 3 dk okuma süresi
28 0
Satranç Kitap Yorum

Stefan Zweig okuyanlar bilir; kitapları genelde ince ve tek bir hikayeden oluşur. Bu yüzden okuması, anlaması ve bitirmesi çok kolaydır. Zweig’in yazdığı kitapları ince olmasına rağmen verdiği mesaj bakımından kalın kitapları aratmaz. Yazar az söz ile çok iş yapıyor kitaplarında. Zweig’in en ünlü kitaplarından birisi de Satranç kitabıdır. Çoğu insanın Zweig ile tanışma kitabı Satranç adlı eseri olmuştur. İsterseniz gelin birlikte Satranç kitabına bir göz atalım.

Psikolojik ve Yalnızlık Kokan Bir Kitap

Zweig neredeyse hemen hemen her konuda yazmıştır. Kitaplarını okuduğumuzda hepsinin birbirinden bağımsız ve ayrı güzel olduklarını görürüz. Satranç kitabının hikayesi se psikolojik ve yalnızlık üzerine kurulmuş bir hikaye olmuş. Kitaba başladığınız an sizi içine alan bir hikayesi var ve kitabın sonuna kadar bu hikayeden kopamıyorsunuz. Eğer vaktiniz var uykunuz yok ise bu kitabı bir oturuşta, bir gecede bitirebilirsiniz. Yazarın verdiği psikolojik gerilimi hissediyorsunuz

Satranç ile Başlayan Yolculuk

Kahramanımız Dr.B nazi işkencesi görmüş bir tutsaktır. Otel odasında esir tutulur ve işkence odasına gitmek dışında odasından çıkarılmaz. Bir gün işkencecisinin cebinden düşürdüğü satranç kitabını farkettirmeden alır ve odasına gittiği andan itibaren kitabı okumaya başlar. Tek başına maçlar yapar, ekmek kırıntılarından satranç taşları yapar ve en sonunda ustası olur satrancın. Kafasından kurduğu hamleler ile artık bir süre sonra oyun tahtasına bile gerek duymaz; her şeyi, her hamleyi zihninden yapar. Bu şekilde günler geçer. Kafasında kurduğu satranç oyunları sayesinde yalnızlığı yener ve odasında olduğu süre boyunca asla canı sıkılmaz.

Kitap aslında Dr.B’nin bir gemide seyahat ederken birkaç satranç ustasıyla tanışmasıyla başlıyor. Fakat o kişiler satrancı para kazanmak için oynamaktadır. Dr.B oyunun bir yerinde müdahale eder ve 8-9 hamle ilerisini görerek herkesi hayretler içinde bırakır. Herkes nasıl bu kadar usta olduğunu merak eder ve kahramanımız yukarda bahsettiğim esaret hikayesini anlatmaya başlar. Esirlik zamanlarının hızlı geçmesini için zihninde satranç oynadığını anlatır.

Kitabı okudukça, sayfaları çevirdikçe derinleşen ve sizi saran bir hikayesi var. Otel odasındaki kısımları resmen yaşıyoruz ve yalnızlığı iliklerimize kadar hissediyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir